Vietnam van zuid naar noord
Vanuit Saigon (of Ho Chi Minh City) zijn we steeds verder naar het noorden gereisd en nu hebben we Vietnam afgesloten in de hoofdstad, Hanoi. De eerste stop was Nha Trang, waar we even hebben uitgerust op het strand. Vanuit Saigon is dat 10 uur met de bus, maar we hebben heerlijk geslapen. Vervolgens gingen we met de nachttrein (ook heerlijk geslapen, dankzij de slaaptabletjes) verder naar Hoi An, een klein oud stadje met veel gele huizen. De bouwstijl van de huizen is een mengeling van Chinees, Japans, Vietnamees en Europees. Erg knus en gezellig. Op de markt hebben we heerlijk kunnen genieten van de typische Hoi An gerechten. Dit was eigenlijk de eerste stad in Vietnam waar we het eten echt lekker vonden. Hoewel veel mensen de vietnamese keuken erg kunnen waarderen, was het ons tot dan toe wat tegen gevallen. Na een aantal dagen in Hoi An gingen we per bus naar Hue, de oude hoofdstad. We hebben ons erg verbaasd over het tempo van de bus, die reed zo'n 30-50 km per uur en daarom hebben we over die ruim 100 km wel 3 ½ uur gedaan! In Hue heb je een hele mooie oude citadel met koninklijke tempels en paleizen. Verder hebben we nog een boottrip gemaakt waarbij we langs tempels gingen en een aantal mausolea van de vroegere koningen. Die waren erg indrukwekkend! Groots, en een mooie groene omgeving op de heuvels. Een van de koningen vond zijn toekomstige rustplaats nogal belangrijk en maakte het hele interieur inclusief altaar en muren van stukjes porselein. Erg mooi.
Vervolgens vlogen we naar de hoofdstand Hanoi, van waaruit we naar 2 andere prachtige plekken gingen. Eerst Ha Long Bay, waar we 2 dagen op een boot konden genieten van de prachtige rotsen die als honderden eilandjes uit het water steken. Prachtig, Ina bleef foto's schieten. Gelukkig hadden we een klein groepje mensen aan boord, en hadden we het gezellig met een duits en een deens stel. Nadat we terugkwamen in Hanoi, pakten we meteen de nachttrein naar Sa Pa, een dorpje in de bergen vlakbij de Chineese grens. Daar hebben we heerlijk gewandeld en van de prachtige bergen genoten. De plaatselijke bevolking bestaat vooral uit Black H'mong, en zij lopen allemaal nog in hun traditionele kleding. Een groep vrouwen begeleide ons bij onze wandeling. Een jonge meid had zich over Ina ontfermd, en zij sprak nog wat engels, waardoor je redelijk kon communiceren met haar. Uiteindelijk moesten we aan het eind van onze wandeling natuurlijk wel iets kopen van onze ‘chaperonnes'. Ook de markt ‘s avonds in het dorp was leuk om de mensen van daar wat te observeren (en fotograferen). Maar dat was nog niets bij de markt in Bac Ha, de volgende dag. Daar komen mensen vanuit de hele omgeving naartoe om eten/dieren in te slaan, ook in hun traditionele kleding, die veel kleurrijker is dan die van de Black H'mong. Bovendien verkochten ze ook al die kleurrijke stoffen, zodat de markt een bonte boel was. Erg leuk! Mensen lopen daar met hun nieuw aangekochte kip onder de arm, of brommeren naar huis met een aantal biggetjes ochterop de bagagedrager. Aan het eind van de dag weer met de nachttrein terug naar Hanoi, waar we om 4:30 al aankwamen. Bij het meertje in de stad konden we zo de stad zien ontwaken. De localen gingen masaal ochtendgymnastieken aan de rand van het meer. De rest van de dag nog wat door Hanoi gestruind, waarbij we nogal gek werden van alle brommers. Echt niet normaal! En dan ook nog continue toeteren! We hoorden dat zo'n 3 jaar geleden er nog nauwelijks auto's in de stad waren, en dat zo'n 6 jaar geleden er geen brommer was, alleen maar fietsen. Wat moet dat heerlijk zijn geweest! Wel bijzonder dat een stad in zo'n korte tijd zo kan veranderen. Ook was er nog niet zo lang geleden een avondklok voor de vietnamezen, 23:00, er waren dan een paar barretjes open voor de toeristen.
De volgende dag vlogen we naar Kuala Lumpur, en wat een verandering is dat! Geen druk verkeer waar nauwelijks door te komen is, geen getoeter om onze kop, en wel veel , heel veel, heel hoge gebouwen. Erg leuk om nu even in zo'n andere omgeving te zijn!
Heerlijk weer iets over jullie belevenissen te lezen en te zien. Wat een prachtige foto's. Alles lijkt er zo kleurrijk. In de foto's zie je ook de verhalen, zoals bij de 'taxifietsen'. Lui liggen slapen tot er een klant komt. Is toch iets anders dan op je werk hier. Wat een afstanden hebben jullie inmiddels afgelegd. We kijken uit naar de verhalen die jullie gaan vertellen als je weer terug bent in Nederland.
Liefs, papa en mama
Fijn weer wat van jullie te lezen. Wat maken jullie bijzondere dingen mee! Als we die prachtige foto's zien worden we helemaal enthousiast. We wisten trouwens niet dat jullie zoveel schrijftalent hebben! Het leest heel leuk.
Jullie mogen dan 30 gr. hebben, wij stonden hier in Oostenrijk gisteren in -12 graden in de sneeuw. Dat zal snel een graadje of 40 schelen met jullie. Gek idee.
Geniet er nog een paar weken lekker van. Daarna hopen we jullie verhalen te horen en nog véél meer foto's te zien.
Nog heel veel plezier voor de laatste weken! Gaan jullie ook nog ergens aan een mooi strandje zitten?
Dan zijn wij helemaal jaloers! Het is hier nog steeds winter, al probeert de lente er wel doorheen te komen.
Jullie foto's! Echt fantastisch, zit helemaal onder de indruk achter m'n laptop. Ook heerlijk om jullie verhalen weer te lezen, en te lezen wat jullie allemaal meemaken. Geniet nog van de laatste weken, wij kijken er zo langzamerhand wel naar uit om straks al jullie verhalen in het echt te horen. Kus!